X
Bel ons nu op 0342 - 49 11 00

Je eigen huis ontwerpen op een voormalig kazerneterrein, het was voor Michel een droom die uitkwam. De kazerneterreinen van Ede zijn landelijk bekend. De wijk, die voorheen werd gebruikt voor de legering van militairen, is een wijk waar groen gebied samenkomt met nieuwbouw, bestaande- en monumentale bouw. Michel en zijn vrouw Donné kochten er in 2018 een kavel. 

Een langverwachte droom

Michel woont al zijn hele leven in Ede. Al ruim twintig jaar is het zijn droom om ooit op het -voormalig- kazerneterrein te wonen. ‘Het kazerneterrein is altijd een gaaf terrein geweest. Stoer. Oud. Gave panden. Daarbij ligt de locatie ontzettend gunstig: dichtbij het station, nabij het centrum en nagenoeg in het bos. Ik heb altijd gezegd: ‘Als er ooit kavels vrijkomen wil ik daar een huis bouwen!’ Er kwamen inderdaad kavels vrij, en gelukkig zag Donné het ook echt wel zitten hier ons huis te bouwen.’

Een trappenhuis van vier verdiepingen

De woning van Michel en Donné bestaat uit vier verdiepingen. Bij binnenkomst sta je meteen in de grote hal die alle verdiepingen met elkaar verbindt. ‘De trappen gaan van de kelder naar de tweede verdieping. Het trappenhuis is helemaal open en heeft veel ramen. Dat maakt de ruimte ontzettend ruim en licht. We wilden dat licht graag bij onze leefruimte betrekken. Daarnaast zou een beetje geluidsdemping niet overbodig zijn: we hebben twee kinderen en zelf maken we muziek in de kelder. We wilden dus de leefruimte wel af kunnen sluiten.’

Stalen taatsdeur

Voorop stond dat de deur tussen de hal en de woonkamer lichtdoorlatend moest zijn. Daarnaast waren geluidsdemping en uitstraling belangrijk. ‘We houden van ruwe, eerlijke materialen. Zo hebben we een gevlinderde betonnen vloer, eikenhouten balken in de veranda en hebben we gerecyclede meubels uit een oud klooster. Als het om details gaat ben ik nogal extreem. Ook de deur moest dus écht in het totaalplaatje passen. Zo kwamen we uit op een stalen deur.’ 

Blank staal

Waar je meestal zwart gepoedercoate stalen deuren ziet, zie je bij Michel en Donné een blanke stalen deur. ‘Dat past bij ons, bij onze woning. Van mij had het zelfs nog wel wat ruwer gemogen, dat je bijvoorbeeld roest zou zien op het staal. Dat vond mijn vrouw net iets te ver gaan. Maar ik ben uiteindelijk dik tevreden hoor, het eindresultaat is echt gaaf!’ 

Genieten van rust

‘Wat ons positief verbaasde, is dat de deur meer geluid dempt dan we hadden verwacht. Natuurlijk hoor je het nog in de woonkamer als we met ons bandje spelen in de kelder. Dat hou je niet helemaal tegen en dat hoeft ook niet. Maar het dempt meer dan voldoende. De geluiden die worden gemaakt bij het trap op- en aflopen vallen weg als we de deur gesloten hebben en dat is echt fijn. Rumoer en geluiden zijn er genoeg, in onze woonkamer kunnen we van de rust genieten.’