X
Bel ons nu op 0342 - 49 11 00

Zo creëer je een Scandinavisch interieur

We kunnen niet meer om de goede smaak van de Scandinaviërs heen. Wil jij deze frisse en minimalistische stijl in je huis? Thuis in Staal helpt graag mee. Zo creëer je een Scandinavisch interieur:

Een natuurlijk kleurenpalet

In veel Scandinavische interieurs zien we een rustig kleurenpalet met aardse kleuren. Bruintinten, crème, terracotta, maar ook zwart en wit zijn op hun plaats in een Scandinavisch interieur. Wil je iets meer spanning in je interieur? Hoge contrasten zijn ook kenmerkend voor een Scandinavisch interieur. Heeft de kamer witte muren, plafond en meubels? Voeg dan zwarte of felgekleurde accenten toe. Een schilderij waar rood, geel of blauw vanaf spat of een zwart vloerkleed. Een hoge plant met grote, groene bladeren werkt ook perfect om het steriele wit te doorbreken. 

Mix texturen

Het Scandinavisch interieur is basic. Meubels zijn vooral functioneel en hebben vaak weinig kleur. Geef je interieur net even wat meer gezelligheid met accessoires met verschillende texturen. Met een schapenvachtje over de leuning van de bank of een fluwelen kussentje in je luie stoel ziet je interieur er meteen een stuk warmer uit.

Less is more

Net als in vele andere stijlen zijn ook in een Scandinavisch interieur accessoires terug te vinden. Hiervoor geldt wel: less is more. Dit betekent niet dat je maar twee vaasjes in de vensterbank ‘mag’ zetten. Maar vergeet met accessoires niet dat rust voor het oog belangrijk is. Ga dus voor simpele items in één kleur. Zet een groepje vaasjes bij elkaar, of ga voor een paar kaarsenstandaards met de kaarsen in dezelfde kleur. Dat fluwelen kussentje in je luie stoel? Ook gewoon in dezelfde kleur als je stoel.

Lekker licht

Scandinavische landen hebben een groot deel van het jaar korte dagen. Op deze dagen is het slechts een paar uur per dag licht. Daarom hebben Scandinaviërs graag zoveel mogelijk licht in huis. Dit komt natuurlijk terug in de Scandinavische interieurs. Zorg voor een duidelijk lichtplan om lampen op goede, praktische plekken te plaatsen. Strakke armaturen en de peertjes van de lampen mogen zeker gezien worden. Gebruik lampen met warm LED-licht om je interieur warmer te maken.

Stalen deuren 

Stalen deuren passen perfect in een Scandinavisch interieur. Ga voor een smal profiel om de strakke lijnen van deze interieurstijl te behouden. Je kunt voor zwarte deuren kiezen als hoog contrast naast je lichte muren en meubels. Maar wist je dat we ook witte stalen deuren hebben? Dan kun je het bij een rustig kleurenpalet houden of als contrast gaan voor een gaaf schilderij aan de muur.

Strakke lijnen, luchtige meubels

Een massieve salontafel zie je niet snel in een Scandinavisch interieur. Wat beter past is een tafel van dun materiaal, glas in de salontafel of een paar kleine tafeltjes die samen dienst doen als salontafel. Weg met de barokke stoelen, de cottage bank en de geplooide gordijnen. Als je je huis een Scandinavische interieur wilt geven, is het belangrijk dat je je aan strakke lijnen houdt. Hiermee breng je het Scandinavische gevoel écht over.